Flera hälsocentraler kommer att samarbeta under sommaren. Foto: Scanpix
sjukvård

Stora vikarieproblem för vården

I sommar kommer det att bli en del tillfälliga lösningar för att klara vården trots att landstinget inte fått ihop tillräckligt med vikarier. Några hälsocentraler har stora bemanningsproblem. Framförallt är det läkare som saknas.

En väg är att hälsocentralerna går ihop två och två för att lösa problemen. Hälsocentralerna i Lit och Lugnvik är redan samordnade, och de kommer att göra ungefär som förra sommaren. Lit stängde tidigare på dagen, redan kl 15, och efter den tiden fick patienterna åka till Lugnvik.

De största problemen i sommar har hälsocentralerna på Z-gränd och Frösön, och där är det också troligt att det blir någon sorts samordning, berättar Olle Christmansson, som är chef för primärvården i Östersund.

– Jag väntar på förslag från en stor arbetsgrupp med medlemmar från alla personalkategorier på alla hälsocentraler, berättar Christmansson, en arbetsgrupp som ska ta fram förslag till hur en samordning på längre sikt ska kunna göras. Det är inte bara på sommaren som primärvården har bemanningsproblem.

Arbetsgruppen har tagit fram en hel katalog med samordningsidéer som ska diskuteras närmare i början av sommaren. Kan t ex två hälsocentraler gå ihop och samsas om en barnmorska istället för att som idag ha var sin? Eller kan de dela på en sjukgymnast eller ett psykosocialt team?

Något måste i varje fall göras åt personalbristen i Östersund. De senaste åren har ett flertal distriktsläkare slutat och antalet stafettläkare har ökat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista