Många av restaurangerna hade vilseledande information på sina matsedlar. Maten var något annat än vad den sades vara. Foto: Holzer/SvD/Scanpix
Livmedelshantering

Dålig renlighet på många restauranger

Det verkar inte helt väl ställt med hygienen på många av Östersunds restauranger. Så många som var tredje matställe i centrala stan har uppvisat brister i renlighet, skriver Länstidningen efter en genomgång av inspektionsrapporter.

Det är protokoll från oanmälda inspektioner som kommunen gjort under vintern och våren som visar på större eller mindre brister i livsmedelskontrollen.

En tredjedel av restaurangerna hade anmärkningar på rengöring av lokaler eller personalens personliga hygien. Dessutom förvarades ofta livsmedel på fel sätt.

Inspektionerna visade också att var femte restaurang hade hade något annat skrivet på menyn än vad de faktiskt serverade, det vill säga att köttbiten på tallriken inte var den utlovade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista