Psykologen och psykoterapeuten Hilmar Hilmarsson kom till studion och pratade om psykopater. Foto: Elisabet Aagård / SR
Psykopati

Populär men ovanlig diagnos

6:45 min

Att kalla någon för psykopat i en konflikt är ganska vanligt. Men även om man tycker sig se orväckande tecken i sin omgivning så är diagnosen väldigt ovanlig berättar psykologen och psykoterapeuten Hilmar Hilmarsson.

10 % av de anställda på Wall Street i Ner York är psykopater. För någon månad sedan kom den uppmärksammade artikeln som både fick kritik för att siffrorna skulle vara överskattade - men även underskattade.

De ofta mycket intelligenta psykopaterna har många gånger färdigheter som krävs för arbetsledande positioner i samhället, berättar psykologen Hilmar Hilmarsson. Men han säger också att man samhället i stort har blivit mer och mer medveten om vilka tecken man ska uppmärksamma om det är så att man inte vil ha en psykopat i företagsledningen.

För de negativa sidorna i form av bristande empatisk förmåga, manipulerande och ljugande kan vara förödande för verksamheten. För att inte tala om för medarbetarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista