Fler ungdomar väljer att konfirmera sig. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
Kyrkan

Fler ungdomar konfirmerar sig

1:20 min

Antalet ungdomar som vill konfirmera sig ökar kraftigt i Härnösands stift. Det innebär att nästan varannan 14-åring gick en konfirmationsutbildning under 2011. Och på Härnösands stift hoppas man att den här utvecklingen ska fortsätta.

Intresset för att konfirmera sig har ökat kraftigt i både Västernorrland och Jämtlands län. I stiftet har andelen ökat med 10 procent på ett år. Det innebär att 49 procent, nästan varannan 14 åring, konfirmerade sig i fjol.

Hoppas på fortsatt ökning
Inom Härnösands stift hoppas man att den här ökningen ska fortsätta, säger Britt Inger Frisell som är konfirmationskonsulent.

– Vi tror att trenden fortsätter att gå uppåt. Det vore jätteroligt om vi kunde landa över 50 procent igen, säger Britt Inger Frisell.

Jämfört med hela landet är det många ungdomar som väljer att konfirmera sig inom Härnösands stift.

– I Sverige är det 40,4 procent så vi ligger tio procent över riksgenomsnittet, säger Britt Inger Frisell på Härnösands stift.

Lägren lockar
Många ungdomar verkar alltså vara intresserade att fördjupa sig i kristendomen i vårt område. Men det finns också annat som lockar, berättar 14-årigarna Vanja Hagberg och Simon Isakas i Sundsvall.

– Sakerna man gör och kompisarna. Vi ska bergsklättra på mitt läger i sommar, säger Vanja Hagberg.

Är gemensakapen viktigare än andligheten?
– Ja kanske, säger Vanja Hagberg. De verkar ha roliga läger så jag tror att det är därför allt fler ungdomar vill konfirmera sig, säger Simon Isakas.

Christer Suneson
christer.suneson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista