Var femte restaurang i Östersund har menyer som inte stämmer överrens med maten som serveras. Foto: Scanpix
Mat

Restauranger serverar fel mat på tallriken

"Fläskfilén var nog snarare en fläskkarré"
1:34 min

Var femte restaurang i Östersund har menyer som inte stämmer överrens med innehållet i maten. Det visar kommunens egna kontroller. Parmaskinka kan i själva verket var lufttorkad skinka.

Östersunds kommun har kontrollerat samtliga restauranger i centrala Östersund och jämfört innehållet i maten med vad som står på menyn. De flesta sköter sig. Men var femte restaurang har felaktigheter i menyn.


Fel kött
Vi frågade Östersundsborna om de litar på att menyerna stämmer.

– Inte alla gånger. För en gång beställde vi fläskfilé men det var inte fläskfilé utan snarare fläskkarré, säger Östersundsbon Lillian Lundblad.

– Kanske köttet inte har varit det som man har tänkt sig, säger en annan Östersundsbo, Eva Lundin.

Dålig kunskap
Oftast handlar det om ursprungsskyddad mat som parmaskinka eller gorgonzola som ersätts med lufttorkad skinka och ädelost. Parmaskinka är i själva verket lufttorkad skinka, men för att det ska få kallas parmaskinka ska den vara tillverkad i Italienska Parma.

Kommunens livsmedelsinspektör Cecilia Persson tror dock inte att restaurangerna gör det med flit.

– Den känsla man får är att de får en aha-upplevelse och att de inte visste att det var på det viset, säger Cecilia Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".