Abaas Dahir Ali,Christer Rask anläggningsskötare, Testamichael Fsehaye, Esmatollah Qayoum, Abuduwaili Tiang Wufuer och Elyar Abduwali
Hästjobb

De ska lära sig allt om hästar

Nysvenskar testar hästjobb
6:52 min

I ett nytt utbildningsprojekt får nyanlända invandrare testa om hästjobb är nåt för dem. Det är Svensk Travsport och arbetsförmedlingen som försöker hitta ny arbetskraft till branschen.

Fem unga män är nu på Wången för att lära sig allt om hästar och skötsel av en hästgård. Vi träffar Abaas Dahir Ali från Somalia, som tycker om hästarna, men som helst vill arbeta som bilmekaniker.

– Det är jättebra, säger han.

Bakom satsningen står Svensk travsport och Arbetsförmedlingen. Maria Mattsson, som är programansvarig för vuxenutbildningen på Wången, berättar att utbildningen är unik och förhoppningsvis kommer flera nya svenskar att finna arbete inom hästbranschen.

– Det är en jättespännande satsning. Vi behöver arbetskraft och då vänder vi oss till de här nyanlända, våra nysvenskar, berättar hon.

Under fyra veckor är de på Wången och genomgår en utbildning. Innan det har det varit två veckor med yrkeskompetensbedömning, där man förhoppningsvis känt efter om det är något man vill jobba med. Efter de sex veckorna är det meningen att man ska ut på en åtta veckor lång praktikperiod, och förhoppningsvis ska det sedan leda till en anställning.

Hur tänker Svensk travsport, den här tanken att rekryterar nysvenskar har ju inte funnits tidigare?

– Jag tror att man vill visa att man är en bransch i framkant och det är många branscher som kliver in idag och vill ta ett aktivt ansvar för att medverka till att vi får en ökad sysselsättning, säger hon.

– Som det är nu har vi en åldersavgång och vi har behov av att rekrytera nya, framförallt ungdomar, säger Maria Mattsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".