Facebook fick kanske inte alla fakta inför valet av ort för serverhallbygget. Foto: Timur Emek /Scanpix
Företagetableringar

"Facebook fick inte alla fakta"

Uppgifter om otillbörligt gynnande av Luleå
1:17 min

När nätjätten Facebook valde mellan Östersund och Luleå för sina serverhallar i Europa, och till slut valde Luleå, så upplyste aldrig näringsdepartementet företaget om att lokaliseringsstödet är  50 procent högre i Östersund. 

Det hävdas i en studentuppsats vid Mittuniversitetet. Hela etableringsprocessen av Facebooks serverhallar har studerats av sociologistudenten Natanya Noterius vid Mittuniversitetet. Hennes uppgifterna har väckt stor uppmärksamhet, men tillbakavisas av Näringsdepartementet.

– Vi har följt regelelsystemet och jag vill inte ge någon kommentar, säger Hans G Pettersson, ämnesråd vid Näringsdepartementet,

Östersunds kommunalråd Ann Sofie Andersson tycker att det här känns märkligt.

– Bara blotta misstanken om att Näringsdepartementet inte följer riksdagsbeslutet om investeringsstöd och olika stödområden gör ju att hela situationen känns märklig, säger hon.

Stor men liten slant
I slutänden skulle det 50 procent högre regionstödet som Jämtland har i jämförelse med Luleåområdet ändå bara ha gett en marginell skillnad på 33 miljoner kronor till Östersunds fördel. Hela affären var på cirka 3 miljarder.

Ord står mot misstänke, men Östersunds politiska ledning kommer inte att gå vidare med det här. Ann-Sofie Andersson vill i stället se framåt.

– Nu handlar det om att vi måste bli trygga och säkerställa att det här inte upprepas i framtiden.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".