Sara Nilsson, kommunikationsstrateg vid stiftelsen Astma- & Allergiförbundets forskningsfond. Foto: Marcus Frånberg
Hälsovård

Rekordjobbigt för allergiker just nu

1:43 min

Den blomstertid nu kommer, på allvar - vilket innebär stora problem för allergiker. Den senaste veckans lövsprickning har lett till ett jobbigt rekord. Vid mätstationen i Östersund har man funnit 3000 pollen per kubikmeter luft.

I dag finns cirka två miljoner människor i Sverige som påverkas av pollen och prognoserna är viktiga, bland annat för att allergiker ska kunna planera sin medicinering.

Fyra mätstationer finns i hela Norrland och de kan mäta omkring åtta mils i radie vardera, vilket är alldeles för lite på denna stora yta.

Just nu kan besökare i Badhusparken i Östersund sätta sig på filtar där det står "Jag önskar att jag också kunde sitta här", en kampanj som pågår i hela landet.

Sara Nilsson vid Astma- & Allergiförbundets Forskningsfond säger att ett vanligt parkbesök inte är en självklarhet för alla och menar att bättre prognoser är viktiga.

– Pollenprognoserna är avgörande för hur man planerar sin medicinerin. Man kanske till och med måste hålla sig inne en dag, om pollenhalterna är för höga. Den informationen får man inte utan prognoserna, säger Sara Nilsson till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista