Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Livsmedelsverkets rapport menar att det finns flera brister när det gäller kunskapen om vårt dricksvatten. Foto Fredrik Sandberg / SCANPIX
vatten

Stora kunskapsbrister om vårt dricksvatten

Efter magsjukeepidemin i bland annat Östersund orsakad av Cryptosporidium så har Livsmedelsverket nu kommit med en ny rapport med flera förslag till förbättringar. Framförallt måste analysmetoderna av råvattnet förbättras för att kunna kartlägga föroreningskällor.

– Vår rapport visar att när det gäller dricksvatten, vårt i särklass viktigaste livsmedel, så är kunskapen om råvaran, alltså råvattnet, oftast bristfällig, säger Hans Lindmark som är enhetschef på Livsmedelsverket.

Rapporten pekar också på kunskapsluckor när det gäller att upptäcka utbrott och rapportera in sjukdomsfall som beror på förorenat dricksvatten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".