Östersunds kommun satsar varje år på att öppna upp en slinga på 3 km med konstsnö. Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
Skidstadion

Snöbrist inför skidsäsongen

"Snötillverkningen i år var en besvikelse"
1:18 min

Den milda vintern har ställt till det. Det saknas stora mängder snö för att Östersunds kommun ska klara av att hålla snögarantin på skidstadion i år.

Östersunds kommun har de senaste åren haft en snögaranti som säger att de ska ha ett färdigt längdskidspår senast den 1 november. Nu är det inte säkert att de klarar av det.

– Snötillverkningen i år var en besvikelse. Vi hade siktat på att göra i storleksordningen 55 00 kubik men det blev bara 32 000 kubik, säger Joakim Halvarsson som är ansvarig för spåren.

Snön som är sparad kommer att räcka för att säkra världscuptävlingarna i skidskytte i månadsskiftet november- december. Men det räcker inte till att lägga ut ett konstsnöspår som de brukar kunna lova till den 1 november.

– Det var vädret som ställde till det. Vi behöver perioder med riktig kyla, alltså -10 och kallare, och i år var det en vinter då vi egentligen bara hade två perioder som det var riktigt kallt. Den ena var under SM-veckan och då hade vi inte möjlighet att producera så mycket snö eftersom vi var upptagen med annat, och den andra korta perioden hann vi helt enkelt inte producera så mycket snö som vi behöver, säger Joakim Halvarsson.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".