Foto: Hasse Holmberg
Hemlöshet

Inga rutiner för att förhindra barnvräkningar

Länets kommuner har inga rutiner för att förhindra att barn vräks, det visar Socialstyrelsens första öppna jämförelser av kommunernas arbete mot hemlöshet.

Jämförelserna visar på stora variationer över landet. Medan ingen kommun i Jämtlands län säger sig ha rutiner så har 80 procent av de svarande kommunerna i Blekinge det. I landet som helhet har idag fyra av tio kommuner rutiner för att förebygga vräkning av barnfamiljer.

Det finns också skillnader mellan storstadsregionerna, där antalet personer som står utanför den ordinarie bostadsmarkanden är störst.

- Inga barn ska behöva tvingas bort från sina hem. För att hindra att barnfamiljer vräks och hamnar utanför den ordinarie bostadsmarknaden är det viktigt att kommunerna arbetar förebyggande, säger Annika Remaeus, utredare på Socialstyrelsen.

De barnfamiljer som drabbas av vräkning hamnar oftast i någon form av tillfälligt boende. Därmed ingår de i Socialstyrelsens definition av hemlöshet, där både de som saknar bostad helt och de som har relativt långsiktiga sociala bostadskontakt räknas in. I maj 2011 var omkring 34 000 personer hemlösa och utestängda från bostadsmarknaden, enligt en kartläggning som Socialstyrelsen gjorde under en vecka då. Runt 11 300 av dem hade barn upp till 18 år.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".