Björn Berg, informationschef på Telia. Foto: Billy Abraha
Telefoni

Telia fortsätter nedmonteringen av telefonnätet

1:40 min

Nu har Telia påbörjat nedmonteringen av kopparnätet igen. I höstas avbröts arbetet efter att företaget fick massiv kritik för att den nya utrustningen inte fungerade.

– Vi har löst problemet, säger Björn Berg informationschef på Telia.

Telias projekt att ta ner koppartråden för att istället ersätta det med en fast mobiltelefoni fick mycket kritik i höstas av bland annat Post- och telestyrelsen. Även kunder hörde av sig till företaget och var besvikna. Vissa personer kunde inte ringa överhuvudtaget, och andra hörde ett eko eller en fördröjning när de använde telefonen. Kritiken var så massiv att Telia fick avbryta teknikskiftet.

Telias fel
– Det visade sig att det var ett laddningsbart batteri som ställde till problemen för oss. Vi beklagar stort att våra kunder blev drabbade, säger han och fortsätter:

 – Nu är problemet löst och vi har fortsatt med teknikskiftet. Vi har provat i två kommuner i Stockholms län och i ett par kommuner i Värmlands län. Där har utrustningen fungerat alldeles utmärkt.

Nu är nedmonteringen alltså igång igen. Men när och var Telia ska sätta igång med att ta bort kopparnätet i länet igen är oklart. Det kommer företaget att bestämma i höst.

Skeptisk kund
Gertrud Olsson från Görvik, i Strömsunds kommun, är skeptisk till om Telias nya mobila lösning verkligen fungerar nu. Hon har sett grannbyn bli av med koppartråden och är rädd för att hon kommer att drabbas av samma problem när Telia tar bort koppartråden där hon bor.

– Det är klart jag är fundersam över hur det ska gå. I grannbyn har det varit en katastrofal utveckling. De har inte kunnat ha någon normal kommunikation med omvärlden, säger hon.

P4 Jämtland kartlägger telefonstrulet

Arne Nilsson. Foto: Agneta Johansson

Många länsbor fick stora problem med Telias nya telefonlösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista