En av de misstänkta förs in till häktningsförhandlingen för två veckor sedan. Arkivfoto: Nehro Mostafaee/SR
Mordförsöket på imamen

Mordförsökshäktade begärs omhäktade

De två personer som sitter häktade misstänkta för medhjälp till mordförsök på den man som sköts i Strömsund i februari kommer att begäras kvarhållna i häktet ytterligare två veckor.

Åklagaren hinner inte väcka åtal innan fredag när häktningstiden går ut.

– Det tar tid att hålla förhör och sammanställa alla uppgifter, säger Krister Petersson, chefsåklagare vid Internationella Åklagarkammaren i Stockholm.

Huvudmannen, som ska ha skjutit den uzbekiske imamen i Strömsund, är fortfarande på fri fot men häktad i sin frånvaro. Mannen är internationellt efterlyst men åklagaren vill inte kommentera hur det arbetet går.

Ligger i koma
Den 54-årige uzbekiske imamen sköts i huvudet mitt på dagen den 22 februari i trappuppgången till sin bostad i centrala Strömsund. Över tre månader senare ligger han fortfarande i koma på sjukhus.

För en och en halv vecka sedan häktades ett gift par i 30-årsåldern misstänkta för medhjälp till mordförsök. Mannen och kvinnan, boende i Malmö, är uzbekiska medborgare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista