1 av 2
Foto: Oscar Pierrou
2 av 2
Fullsatt i teaterfoajén när kulturen i stan debatterades. Foto: Oscar Pierrou/SR
Kultur

Livlig debatt om kulturen i Östersund

2:07 min

En fullsatt foajé på Storsjöteatern i Östersund bevittnade igår en livlig debatt om kulturen i Östersund. En panel med politiker och kulturutövare debatterade synen på kultur, kulturpolitiken och om vi ska ha ett kulturhus eller inte.

I luften fanns både förväntan och en tro på framtiden. Att nu är det dags att ha råd med kulturen också.

En ung kvinna ur publiken ber om ordet och säger i mikrofonen att lokaler för dem unga är ett måste så att de gör bra, kreativa saker istället för att sitta i köket och röka på. Inlägget möts av applåder.

Det märktes tydligt att kulturdebatten har satt fart i Östersund och att den berörde dem som var där för att lyssna, mestadels personer som jobbar med diverse konstformer - filmare, journalister, skådespelare och musiker med flera hade samlats.

Kraften förvånade kommunalrådet
I panelen satt sex debattörer, bland annat socialdemokratiska Kommunalrådet Katarina Nyberg Finn. Hon var efteråt en smula förvånad över kraften och engagemanget.

– Ja lite förvånad är jag nog över kraften och jag tror att det är en viktig väckarklocka för oss beslutsfattare och att vi breddar begreppet så att vi är den här kreativa staden.

Dels var det kulturpolitiken som debatterades. Eller i alla fall, enligt kritikerna, avsaknaden av den. Dels ville man ha lokaler att vistas i och utöva sina konstformer. Men huruvida ett kulturhus behövdes delade till och med kulturutövarna i två läger.

Konstnärer andra klassens medborgare
Sedan var det synen på konstnärerna.

– Man ser oss som andra klassens medborgare, hojtade någon.

Kvällen inleddes med att de församlade tittade på Jens Ganman och Erik Edlunds film "Den kreativa staden" om Östersund som en stad som bubblar över av kreativitet men där ingen tar vara på den. Och ingen betalar för den.

– Fortfarande så saknas det pengar och kommunen vill inte gå in med pengar. Verksamheten kommer att dö ut, säger Harleen Kalkat som är teaterskådespelare och manusförfattare, inflyttad från Stockholm.

– Men är det inte upp till dig som kulturutövare att dra in pengar och inte hela tiden be om bidrag?

– Jag tror inte det. Teater är otroligt dyrt. Det skulle behövas miljoner i biljettintäkter. Ingen skulle kunna se den om det inte fanns bidrag.

En annan i publiken, Kristina Ernehed som är journalist och teaterproducent kände sig efteråt inspirerad.

– Som att allt kan ske, allt är möjligt och nu händer det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista