Åre arrangerade alpina VM 2007. Nu siktar de mot VM 2019. Foto: Annelie Lanner/SR.
Alpint

Inget alpint VM till Åre

Karin Stolt Halvarsson: ”Nu satsar vi mot 2019”
2:37 min

Åre förlorade kampen om att få arrangera alpina VM 2017. Idag kom beskedet från Internationella skidförbundet att det blir förhandstippade St. Moritz i Schweiz som får hålla i tävlingarna.

Konkurrenterna om värdskapet var italienska Cortina (d'Ampezzo) och schweiziska S:t Moritz och vid lunchtid på torsdagen kom beskedet från Internationella skidförbundet att VM 2017 hamnar i S:t Moritz. Den schweiziska alpinorten arrangerade VM senast 2003 och har sedan dess sökt om ett nytt VM tre gånger.

Siktar på 2019
Åre arrangerade alpina VM 2007 och hoppades in i det sista på att få VM-tävlingarna 2017.

– Det är klart att man känner att det hade varit roligat om vi vunnit, men samtidigt får man glädjas åt dem som fick VM:et och nu spottar vi i nävarna och ser fram emot nästa kandidatur till VM 2019, säger Karin Stolt Halvarsson från Åres delegation på plats i Sydkorea.

Skidskytte-VM
Jämtlands län kan trots Åres förlust få ett VM 2017. Östersund kandiderar nämligen för att få arrangera skidskytte-VM det året. I måndags skickade de in sin ansökan och på lördag är sista anmälningsdagen. Hittills är det bara Östersund som öppet gått ut och sagt att de söker VM:et. Nästa vecka lär förbundet presenteras vilka länder som kandiderar till skidskytte-VM 2017, och ett beslut kommer i början av september.

Det har tidigare funnits en liten oro inför att både Åre och Östersund sökt VM-tävlingar samma år. Nu finns inte den risken längre eftersom Åre förlorade kampen.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".