1 av 2
Korsningen i Sveg, centrala delarna. Foto: Emelie Andersson/Sveriges Radio
2 av 2
Håkan Andersson, polischef i Sveg
Trafikproblem

Buskörningar oroar och upprör i Sveg

1:42 min

Buskörningar har blivit ett allt större problem i Sveg och nu börjar svegsborna få nog. Maria Nordkvist är en av dem som startat en speciell grupp för att få stopp på vansinneskörningarna.

Det är fem-sex personer i 20-årsåldern, väl kända i samhället, som ofta vansinneskör inne i samhället.

– De kör i hög fart genom centrala Sveg, sladdar. Det är folk som fått kasta sig åt sidan för att inte bli påkörda, säger Maria Nordkvist och fortsätter.

– Nu har vi tröttnat för det är inte kul att bo på ett ställe där man inte kan vara ute, där barnen är rädda för att gå ut, säger hon.

Kritisk till polisen
Många svegsbor är väldigt kritiska mot polisen, som man anser inte gör tillräckligt. Men Håkan Andersson som är närpolischef i Sveg försvarar polisens insatser. Några av dom har fått böta många gånger, någon har mist körkortet, en har fått bilen beslagtagen. Men det hjälper inte, säger han.

Polisen behöver anmälningar och vittnen. Men det sägs också att personer som sagt ifrån trakasseras. Det är i sig ett brott, övergrepp i rättssak, som kan ge fyra års fängelse men som kan hanteras på ett tuffare sätt än trafikbrott.

"Höj era röster"
Håkan Andersson tycker att alla i Sveg ska höja sin röst.

– Om många, hela Sveg, ställer sig upp och säger att det här är ett beteende som vi inte längre kommer att acceptera så har jag svårt att se att några ungdomar ska kunna trakassera en hel bygd, säger han.

Möte till veckan
På tisdag nästa vecka kallar Maria Nordkvists grupp till möte. Då vill Gunilla Hedin, som är socialdemokrat och fullmäktiges ordförande, ha med alla berörda.

– Jag vill ha en dialog med dem som kör, säger hon. Jag vill veta vad dom egentligen vill.

Hon tror att det finns förutsättningar för en meningsfull dialog.

– Ja det förutsätter jag. Alla vill nog lösa problemet.

  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista