Haverikommissionen på plats vid olycksplatsen. Foto: Lars-Bjørn Martinsen/NRK
Flyghaveriutredning

Inget tekniskt fel bakom dödskraschen

Det var inte något tekniskt fel som orsakade helikopterolyckan i Mosjöen i Norge då två personer dog i januari, det konstaterar den Norska Haverikommissionen som undersökt vraket av Jämtlands Flygs helikopter.

Inte heller obduktionen av de omkomna, piloten och en passagerare visar på att olyckan kan ha berott på plötslig sjukdom.

Exakt vad olyckan med Jämtlands Flygs helikopter beror på har inte haverikommissionen fått svar på än.

Det var generellt dåligt väder under olycksdagen med täta snöbyar men om det är det som orsakat olyckan kan den norska haverikommissionen inte styrka.

Utredningen fortsätter, bland annat med ett besök hos Jämtlands Flyg i Östersund.

– Förutom att träffa de ansvariga så vill vi fråga hur de är organiserade, hur de bedriver intern säkerhetskontroll och hur de följer de säkerhetskrav som finns, säger Birger Bull, utredningsledare vid Norska Haverikommissonen.

Jämtlands Flyg AB har varit inblandade i fyra olyckor tidigare och den norska haverikommissionen vill också underöka om det kan finnas något samband mellan olyckorna.

Innan besöket i Östersund så väntar haverikommissionen svar från en teknisk undersökning av helikopterns GPS, den kan ge svar på hur helikoptern färdades precis före olyckan. Helikoptrar har ingen färdskrivare.

Kommissionen väntar också på ett utlåtande av obduktionsrapporten från en läkare som är specialiserad på flygmedicin.

Olyckan skedde i samband med drivning av ren vid Mosjöen i Norge - några mil från svenska gränsen och i höjd med Tärnaby i Lapplandsfjällen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista