"Hindret har gjort att många företag har tappat suget. Många har förlorat en hemmamarknad, halva hemmamarknaden är på andra sidan norska gränsen", säger Tommy Jirhed, projektledare för Vaajma. Foto: Billy Abraha
Lyssnartips

Tullregler skapar problem för företag

"Kände mig besviken"
1:43 min

Nästan 160 000 kronor. Så mycket skulle företagaren Karl-Gunnar Westlund betala i tullen för att köra en grävmaskin över norska gränsen.
– Jag utförde inte jobbet och gick miste om 40 000 kronor, säger han.

Företag som ska åka mellan Sverige och Norge med exempelvis en traktor måste betala momsen för vad maskinen är värd i deposition till tullen. Det här beror på att Norge inte är med i EU.

För många företag skapar det problem. Det säger Tommy Jirhed på projektet Vaajma, som vill få bort olika i gränshinder i området.

– Hindret har gjort att många företag har tappat suget. Många har förlorat en hemmamarknad, halva hemmamarknaden är på andra sidan gränsen, säger han.

"Inte alls bra"
En som har drabbats av tullreglerna är företagaren Karl-Gunnar Westlund från Valsjöbyn.  För en tid sedan ville han utföra ett jobb i Norge, men för att komma över gränsen med sin grävmaskin var han tvungen att betala 160 000 kronor i moms. Den summan kunde han inte betala. Han utförde inte jobbet och gick därför miste om nästan 40 000 kronor.

– Det är inte alls bra. Jag kände mig besviken, säger han.

"Komma till skott"
Den 14 juni åker Tommy Jirhed till Stockholm. Han ska möta Näringsdepartimentet för att berätta om problemet som många företag längs gränsen drabbas av.

– Jag hoppas att vi kan få ett snabbt gensvar på den här tullfrågan. Det måste vara jättefrustrerande för företagen så jag hoppas verkligen att vi kan komma till skott och lösa detta, säger han.

"Vill se en förändring"
Företagaren Karl-Gunnar Westlund vill se en förändring så fort om möjligt. Som det ser ut idag får han tacka nej till olika uppdrag som ska utföras i Norge.

– Företagen här behöver verkligen kunna jobba på båda sidorna av gränsen, säger han.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".