Foto: Billy Abraha
Energiaffär

Jämtkraft investerar i krisbolag

1:50 min

Det är ett bolag i ekonomisk kris som Jämtkraft vill köpa andelar i för över en miljard kronor. Troms kraft har varit i blåsväder den senaste tiden sen ett dotterbolag, Kraft och kultur, misstänks för svindleri i miljardklassen.

– Tromskraft har stora ekonomiska problem och har tappat väldigt, väldigt mycket pengar på dotterbolaget i Stockholm, Kraft och kultur, berättar den norska journalisten Lars Egil Mogård på norska NRK som är insatt i bolaget och utredningen kring det.

Jämtkraft vill köpa en tredjedel av aktierna i ett nybildat dotterbolag till Troms kraft som heter Troms kraftforsyning og Energi AS.

För det betalar man 1,3 miljarder kronor. Och med stor sannolikhet går Östersunds kommun in som borgenär för Jämtkraft i den här affären.

Men moderbolaget Troms kraft har en hårt ansträngd ekonomi med ett eget kapital på 11%. Den usla ekonomin skylls till stora delar på den bedrägerihärva som dotterbolaget Kraft och kultur utreds för.

Fattades en och en halv miljard
Dotterbolaget misstänks ha redovisat framtida vinster som faktiska vinster och i slutändan fattades en och en halv miljard kronor.

Kraft och kulturs VD Boris Benulic släpptes så sent som igår på fri fot efter att ha suttit två veckor i häktet.

Huruvida bedrägeriet har kopplingar till moderbolaget Troms kraft vill inte åklagaren uttala sig om, enligt Magnus Hedberg som är kommunikationsdirektör på Ekobrottsmyndigheten vilka utreder fallet.

Men inget av det här är något som Jämtkrafts VD Anders Eriksson tror ska innebära några problem för Jämtkraft och deras investeringar.

– Det är ju inte i det bolaget vi investerar i utan i ett systerbolag. Troms krafts koncern är en finansiellt stark koncern som kommer att fixa det här.

I Norge är historien om miljardsvindlet en stor nyhet. Troms kraft är Norges åttonde största energibolag och nordnorges största.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista