Håkan Lövqvist, arbetsmiljöombudsman för Byggnads Mellannorrland Foto: Marcus Frånberg
Arbetsmiljö

Arbetsolyckor bland unga ökar

I sommar ska Arbetsmiljöverket ut och inspektera arbetsplatser där unga jobbar, en satsning som bland annat görs i Jämtlands och Västernorrlands län. Efter att ha minskat, så ökar nu antalet anmälda arbetsolyckor bland anställda upp till 24 år.

– För de som är minderåriga är det till exempel jätteviktigt att veta vilka maskiner de absolut inte ska röra. Det är ju så när man är ung att man kanske vill visa framfötterna, man vill vara duktig på sitt första arbete och då är det ju jätteviktigt att arbetsgivaren talar om vad man får göra och inte får göra och vad man absolut ska undvika, säger Cecilia Lindqvist vid Arbetsmiljöverket.

Håkan Lövqvist, arbetsmiljöombudsman för Byggnads Mellannorrland tycker det ofta handlar om hur företaget planerar sitt arbete.

– Många gånger kan det väl bero på det är en dålig organisation på den arbetsplatsen, det kanske inte finns några utsedda skyddsombud och arbetsledningen vet inte vilket ansvar man har, säger Håkan Lövqvist.

Vad kan man göra åt det?

– Vi som ombudsmän i byggbranschen måste vara ut mer och även informera byggprogrammen och skolorna sen tror jag att arbetsmiljöverket måste få mer medel av staten så att de kan jobba med mer det här, säger Håkan Lövqvist.

Förra året anmäldes det omkring 10 olyckor om dagen till Arbetsmiljöverket av unga som skadat sig på jobbet. En människa mitt i statistiken är 20-åriga Gustaf Seppelin Solli som fick ånga och frätande kalk på sig när han jobbade vid Nordkalk i Luleå i förra året.

– Jag har fått amputera åtta fingrar vid första leden, dom var bränd in till benet så de kunde inte rädda dom, de var tvungna att kapa bort det som var bränt, berättar Gustaf Seppelin Solli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".