Villainbrotten är vanliga under sommaren. Foto Scanpix
Polis

Specialstyrka mot inbrott

Just nu gör Polisen en extra satsning för att bekämpa så kallad mängd- och seriebrottslighet, till exempel stölder och inbrott.

För att klara behovet av snabba utredningar har polisen bildat en nationell operativ ledningsgrupp och en nationell styrka med totalt 136 poliser runt om i landet.

Bakom många av brotten ligger organiserade ligor som rör sig snabbt över landet, med det länsövergripande polissamarbetet så greps till exempel en liga med kopplingar till Baltikum i augusti.

- Dessa brottslingar rör sig över stora ytor och efter ett inbrott kan de snabbt förflytta sig långa sträckor. Ett exempel från 2011 visar hur man på fyra dygn kört 250 mil och genomfört 18 inbrott i åtta olika län, säger Sanna Matsson, chef för roteln grova brott vid Polismyndigheten i Jämtlands län.

Via Rikskriminalpolisen och Europol fick polisen i Norrland bekräftat att männen som observerats var knutna till ett kriminellt nätverk med säte i Baltikum. De begick brott i hela Norden, och återkom i vad som tycktes vara organiserade cykler.

Förstärkning kopplades in

Den då nybildade Nationella operativa ledningsgruppen började snabbt jobba med brotten.

- Vi fick tillgång till spaningsresurser från Rikskriminalpolisen. Olika resurser från flera län ställdes till vårt förfogande, precis som man sagt i den nationella överenskommelsen om mängd- och seriebrott, berättar Tomas Andersson, chef för den samordnade kriminalunderrättelsetjänsten i Norrland.

Några greps på bar gärning, andra flydde ut ur landet, men enligt polisen var insatsen framgångsrik i sin helhet. På ett halvår hade bostadsinbrotten i regionen minskat drastiskt, och i vissa län halverats. De kriminella nätverken verkar nu ha börjat byta taktik, och Polisens arbete går vidare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista