ARKIV/FOTO: RAFIQ MAQBOOL
Kyrka

83-åring konfirmerar sig

4:11 min

Det blev en lång väntan på konfirmation för 83-åriga Astrid Johansson i Hoting men idag är det äntligen dags för konfirmation i Hotings kyrka!

Astrid Johansson har länge önskat att vara konfirmerad men när hon var ung var det för långt att cykla de två milen till konfirmationsläsningen i Hoting. Men skam den som ger sig, idag är det konfirmationsdags!

– Jag har ju gått och grunnat på det här länge så jag tycker det känns bra, säger Astrid Johansson.

I höstas erbjöd församlingen äldre, som av någon anledning inte konfirmerat sig när de var unga, att börja läsa och Astrid Johansson nappade.

– Jag anmälde mig men jag trodde ju inte att jag skulle bli ensam, säger hon.

Under vårterminen har hon som enda konfirmand gått och läst hos församlingsprästen Maria Kihlberg, som på söndagen konfirmerar sin hittills äldsta konfirmand.

-Astrid är väldigt duktig. Hon har varit med i kyrkan hela livet och till och med varit kyrkvärd under flera år, säger Maria Kihlberg.

Förra året konfirmerades 291 vuxna i Sverige. Vanligast var det i storstadsregionerna men i Jämtland, där Astrid Johansson bor, var antalet noll.

-Det är ovanligt att höra att en 83-åring ska konfirmera sig, säger Beatrice Lönnqvist, handläggare för konfirmandarbete och präst i Svenska kyrkan.

Men många församlingar brukar, enligt Lönnqvist, erbjuda vuxna konfirmation i samband med bibelstudier eller grundkurser i kristen tro.

-Konfirmationen är öppen för alla men det är absolut vanligast att man påbörjar konfirmationen när man är 14 år och avslutar den när man är 15, säger Lönnqvist.

Astrid Johansson ska konfirmera sig i samband med gudstjänsten i Hotings kyrka på söndagen.

/Sveriges Radio P4 och Annika Augustsson/TT Sofi Tagesson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista