Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Löpning

Överraskande segrare i rekordkallt Stockholm Marathon

I gårdagens Stockholm Marathon med inkluderat SM blev 25-åriga Andreas Bergstedt, Trångsviken bästa länslöpare i herrklassen.

Bergstedt sprang in på 30:e plats totalt samt 21:a i SM på tiden 2.40,01.

Bästa länslöpare i damklassen blev Kajsa Eriksson från Ope som sprang på 3.03,43. Det räckte till en 23:e plats totalt och 15:e plats i SM.

Methkal Abu Drais, Jordanien, vann mycket överraskande herrklassen på 2.19.13. Abu Drais hämtade in en stor lucka de sista kilometrarna och knäckte en av favoriterna, Dereje Debele Tulu, Etiopien, strax före mål

-Mycket dåligt väder, men publiken var uppmuntrande, sade han.

Totalsegrare på damsidan var en av favoriterna Derebe Godana, Etiopien på tiden 2.40,19. För henne som för alla andra var vädret en stor motståndare.

-Det var tungt i det här vädret, sade hon.

SM ingick i loppet

SM-vinnaren, herrar, fick också kämpa.

-Västerbron på andra varvet när man låg själv, det var inte roligt, sade Fredrik Uhrbom, Spårvägen, som vann SM klart på 2.26,36.

Charlotte Karlsson, Hammarby, vann SM för damer på tiden 2.48,37. Hon gjorde det i Isabellah Anderssons frånvaro - Sveriges OS-hopp på distansen. Och trots att de fyra senaste årens segrare, Andersson, är i Kenya och tränar, lät SM-segraren överraskad.

-Jag körde bara mitt eget lopp och så råkade det leda till seger, sade Charlotte Karlsson.

En av favoriterna till SM-guldet i maraton, Lars Johansson, föll ihop efter 38 kilometer.

-Jag minns inte så mycket av det, jag föll bara ner i marken. Sjukvårdarna sade att min kroppstemperatur bara var 32 grader, sade han till lt.se.

Enhörnalöparen Johansson har tidigare haft problem med en hälskada, men tvingades nu bryta på grund av nedkylning.

Inte alla till start

Förutom att det var glest med publik längs banan, var det flertalet löpare som inte kom till start. Av ett rekordantal anmälda på över 21 000 kom bara 15 968 till tävlingen. Från länet hade 167 personer anmält sig till löpartävlingen.

/TT, P4 Jämtland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista