Foto: Emelie Andersson
Ohyra

Vägglöss på hotell i Åre

1:59 min

En skolklass från Sundsvall upptäckte vägglöss på hotellrummet när de besökte Åre i helgen. Eleverna , som går i nian, var på skolresa och bodde på upplevelsehotellet Holiday club när upptäckten gjordes.

– Det var på natten. Jag och några elever satt i sängen och pratade. Då sa en annan förälder att det kröp någonting på väggaveln. Vi började skrika och först trodde vi att det var myror, men det var ju vägglöss, berättar Liza Wulffeld, en av föräldrarna som var med på resan och som bodde i rummet.

Det var rätt många berättar hon, och de såg ut som stora melonkärnor.

– Vi blev äcklade och fick panik.

Liza Wulffeld och hennes rumskamrat fick byta rum. De börjaden kolla runt på internet för att ta reda på mer om vägglöss. Då förstod de allvaret och spridningsrisken som finns. De ringde ner till hotellreceptionen, men där hade de väldigt dålig koll och de hade ingen åtgärdsplan, trots att de haft problem tidigare, säger Lisa Wulffeld som är kritisk till hur hotellet skötte händelsen.

"Går inte att förebygga"
Hotellchefen Ingemar Jonsson säger att det är beklagligt. Han säger att de stängde av rummet på en gång för sanering, tvättade gästernas kläder och ställde väskorna på infrysning för att ta död på eventuella vägglöss som kan ha krypit ner i väskorna.

– Det är inte kul, man har bävat för att få de här krypen, men det här är ju tyvärr ett problem som växt i Sverige och vägglöss följer ju med människor när de reser och det kan hända vem som helst var som helst, säger han.

Oroliga gäster
Idag har hotellet haft flera orolig gäster som ringt och frågat om de bott i det drabbade rummet och om de vågar komma och bo där. Men Ingemar Jonsson vill förtydliga att det bara är ett rum av 250 som drabbats.

– Vi håller på att sanera rummet. Idag har vi rivit ut all inredning och kastat alla textilier och alla möbler. Anticimex kommer imorgon bitti och sanerar och de kommer att ha rummet under uppsikt och ge ett godkännande när vi kan återställa rummet, säger han.

Växande problem
Vägglöss blir ett allt mer vanligt problem i hela landet. Under förra året blev 12 000 fastigheter i Sverige sanerade av Anticimex, vilket är fyra gånger så mycket sedan 2009. Det är just resor och hotellvistelser som är de vanligaste orsakerna till att man får hem vägglössen till sig.  Lössen kan upptäckas som små svarta fläckar i sängen, och det är viktigt att hitta dem i tid för att kunna stoppa spridningen.

Fråga

#link=279392#        #link=280093#         

Vägglöss

Vägglus på människas hud. Foto: Scanpix.

Vägglössen är inga egentliga löss utan tillhör skinnbaggarna. Flera arter finns men den som angriper människan heter Cimex lectularius. Vägglusen är svårbekämpad, gömmer sig mycket effektivt och kan klara sig länge utan mat om värddjuret försvinner.

En vuxen vägglus är 4-5 mm lång, ungefär som en äppelkärna, med bred oval tillplattad kropp. Färgen är ljust gul/brun till rödbrun efter det att den sugit blod. En vägglus som är tom på föda kan vara nästan genomskinlig. Kroppens övre yta är täckt med kort gyllengul behåring något som gör att vägglusen ger ett randigt intryck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista