Foto: Matts Nylander
Våld och stalking

Forskning ska hjälpa polisen

0:50 min

Forskare vid Mittuniversitet ska hjälpa Polismyndigheterna i Jämtland och Västernorrland att bli bättre på att göra riskbedömningar och prioritera sina resurser vid brott om partnervåld, hedersrelaterat våld och stalkning.

– Vi vill att de män och kvinnor som gör en anmälan till polisen ska känna sig trygga i att man får en bedömning av sitt ärende och utifrån det också få skyddsåtgärder så att man inte ska bli drabbad av brott igen, säger Susanne Strand som är forskare på Mittuniversitet i Sundsvall.

Forskarlaget ska hjälpa polismyndigheterna att arbeta strukturerat för att lättare hitta högriskfall.

– Vår forskning ska kunna ge polisen bättre metoder att jobba med så att de bättre kan fokusera och prioritera de resurser som de har.

Enligt Susanne Strand är de av stor vikt att undersöka hur riskbedömningarna ser ut då åklagare å polis inte alla gånger gör riskbedömningar på samma sätt.

– I vissa fall så är det åklagarna som beslutar om skyddsåtgärder och i andra fall är det polisen, och då är det ju viktigt att det finns en helhet i den här kedjan av skyddsåtgärder, säger hon.

Pontus Hellsén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista