Restaurang Marité i hamnen i Östersund fick omfattande skador av branden i natt. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Brand

Marité rivs och byggs upp på nytt

Idag beslutade Östersunds kommun att restaurang Marité ska rivas och byggas upp på nytt, efter branden för ett par veckor sedan. Allt utom betongstommen ska rivas bort.

Tidigt på morgonen den 23 maj började det brinna på restaurang Marité vid båthamnen i Östersund. Hela övervåningen blev totalförstörd i branden och undervåningen blev kraftigt vattenskadad. Idag beslutade Östersunds kommun, som äger byggnaden, att huset ska rivas och byggas upp på nytt. Huskroppen av betong är oskadd och det är den man kommer att utgå ifrån när det ska byggas nytt.

– Allt ska bort. Hela byggnaden ska skalas av, väggar, tak, allt inomhus, bara den nakna betongkonstruktionen blir kvar, säger Jan Högberg som är kommunens fastighetschef.

Viktigt med liv i hamnen
Östersunds kommunalråd Ann Sofie Andersson (S) säger att det är viktigt och bra att ha en verksamhet nere vid hamnen där folk rör sig, därför bygger de upp huset igen. Nu ska de söka rivningslov och sedan bygglov, och målet är att komma igång så fort som möjligt.

Om de får rivningslov räknar kommunen med att ha maskiner på plats redan i slutet av nästa vecka. Rivningsanmälan lämnas in idag eller imorgon.

– Optimistiskt sett kan bygget kanske vara klart till nästa sommar, säger Ann Sofie Andersson.

Kommunens bedömer att kostnaden för självrisk och åldersavdrag inte kommer att överstiga en miljon kronor.

"Troligen anlagd"

Polisen misstänker att branden har startat på övervåningens utomhusterrass. Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio

Polisen misstänker att branden på restaurang Marité var anlagd. #text=5119021#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista