Gianluca Gaudenzi anser att han har rätt till försörjningsstöd när han utbildar sig till företagare. Foto: Britt-Inger Hellström.
Järpen

Tältar i protest utanför kommunhuset

1:37 min

I ett tält mellan kommunhuset i Järpen och E 14 bor Gianluca Gaudenzi. Han protesterar mot att Åre kommun inte ger honom den hjälp som han anser att han har rätt till.

-- Kommunen lever inte upp till socialtjänstlagen eller lagen om mänskliga rättigheter. Kommunen ska vara det sista säkerhetsnätet för människor, men det är den inte, menar Gianluca Gaudenzi.

Det här en en historia som pågått i flera år. I huvudsak verkar det handla om att Gianluca Gaudenzi vill ha försörjningsstöd när han utbildar sig till företagare och gör verklighet av en affärsidé som han har. Socialtjänsten tycker att det är orimligt och att han måste söka ett vanligt arbete. Men Gianluca Gaudenzi har uppfattningen att Arbetsförmedlingen tagit för givet att kommunen skulle ställa upp med pengar.

Lena Modigh Larsson är förvaltningschef på socialförvaltningen och hon vill inte prata om det specifika fallet. Men hon tycker att någonting är fel när en personn tältar i protest vid kommunhuset.

Polisanmält
Problemet har försvårats av att Gianluca Gaudenzi har mist sin bostad. Det allra senaste i ärendet är att han polisanmält socialtjänsten för tjänstefel.

– Leder det till åtal så måste vi ju hantera ärendet utifrån dom regler som gäller då, säger Lena Modigh Larsson.

Ser inga fel
Hon tycker att det är allvarligt när en kommunmedborgare protesterar på detta sätt men kommenterar inte mer än så. Ingenting har hittills hänt som fått henne att fundera på om man faktiskt gjort ett fel.

-- Men när man har med människor att göra så kan vad som helst hända och vi omprövar ständigt och jämt vårt arbete och våra beslut, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista