1 av 2
Vladimir Krutov vid legendhockeymatchen i Brunflo 2012 Foto: Anneli johansson /Sveriges Radio
2 av 2
Krutovs matchtröja från legendarmatchen i Brunflo februari 2012 Foto:Anneli Johansson/Sveriges Radio
Ishockey

Krutovs hälsa dålig en längre tid

8:30 min

Han hade kunnat fajtas i de stora ligorna men valde att spela hockey i Östersund och Brunflo på 90-talet. På onsdagen kom beskedet att hockeylegenden Vladimir Krutov avlidit pågrund av inre blödningar.

- Krutov kom till oss som en av världens bästa spelare i den berömda ryssfemman, säger Peter Lindström som på den tiden var tränare i Östersunds ishockeyklubb, ÖIK.

Enligt Lindström var den ryske hockeyspelaren en stor personlighet som placerade Östersund och senare Brunflo på den svenska ishockeykartan. Så sent som i februari var Vladimir Krutov i länet för att delta i den så kallade Legendarmatchen i Brunflo, men han tvingades avstå från att spela.

- Jag träffade honom då och det syntes att hans hälsa inte var riktigt hundra, säger Peter Lindström.

Han tror att dopningspreparat kan ha bidragit till att bryta ner Krutovs kropp.

- De åt inte bara gröt de här killarna. Man kan inte gå upp tolv kilo på vanlig träning som Krutov gjorde när han gick från junior-VM till att bara några månader senare spela landskamper i Sverige.

Krutov spelade totalt fyra säsonger med Östersund och Brunflo. Han ingick i den legendariska sovjetiska superfemman med Igor Larionov, Sergej Makarov, Vjatjeslav Fetisov och Aleksej Kasatonov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista