Foto Scanpix
Langning

Lättare för unga att fixa alkohol

"Att föräldrar köper ut tycker jag inte är rätt"
1:07 min

Langning av sprit till minderåriga ökar i landet visar siffror från brottsförebyggande rådet. I samband med att studentfirandet börjar så flödar också alkoholen. Och det är inte särskilt svårt att få tag i spriten.

– Man har vänner som är tjugo till exempel. Sedan har man äldre syskon och en del har föräldrar som köper ut. Att föräldrar köper ut tycker jag inte är rätt men det är ju upp till föräldrarna och man är ju arton år, säger studenten Bo Nordlander i Östersund.

Just studenten är ett tillfälle då många minderåriga kommer i kontakt med sprit och hittar folk som langar åt dem.

Siffror från Brottsförebyggande rådet visar att langningen ökar i Sverige.

– Att det langas är det inget snack om. Både från systembolaget och från Tyskland. Det leder till mer fylla, säger Per Sundin vid polisen i Östersund.

Många gånger är det föräldrarna som olagligt langar alkohol till sina studenter. Man köper ut från systemet, och bara att hänga en flaska champagne kring halsen på studenterna vid utsläppet är att langa.

– Det är ju egentligen ett langningsbrott. Att förse en person under tjugo år med alkohol är ett langningsbrott. Det är ju inget undantag egentligen.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".