Foto: Henrik Montgomery / Scanpix
Socialt arbete

"Förödande att fältarbetarna är borta"

1:21 min

Det är förödande att Östersunds kommun inte längre har en Fältarbetsgrupp som är ute bland ungdomar på kvällar och helger. Tryggheten har försämrats, tycker Nils-Ivar Odelberg, ansvarig för Nattvandrarna.

Det var i slutet av förra året som Östersunds kommun bestämde att Fältarbetsgruppen skulle läggas ner i Östersund eftersom kommunen behövde spara in pengar.

– Kommunen har blivit lite sämre sedan de lade ner fältarbetsgruppen och det tycker jag känns lite tufft. Det var ju vår livlina när vi skulle ta hand om de här ungdomar som vi hittar och ligger hjälplösa, då var det lättare att kontakta fältarbetarna eftersom polisen har ju mycket andra ärenden, säger Nils-Ivar Odelberg.

Fältarbetsgruppen jobbade mycket förebyggande. På kvällar och helger var de ute bland ungdomarna på stan och de kunde i ett tidigt skede fånga upp ungdomar som de såg behövde hjälp. Nu finns inte den förebyggande verksamheten längre och det är en stor brist, tycker Nils-Ivar Odelberg. Som nattvandrare och frivillig vuxen som är ute på stan bland ungdomar så ser han mycket fylla och drogmissbruk bland minderåriga, och ungdomar som behöver hjälp.

Ikväll under själva studentfirandet kommer kommunens att ha socialarbetare ute, men det behövs även vanliga helger, anser Nils-Ivar Odelberg.

– Det är ju inte bara nu under studenter, det är vanliga fredagskvällar vi möter minderåriga som är ute, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista