Närgångna och oskygga björnar stryker omkring i byn Labbgård. Foto: Emma Persson/Privat.

Naturvårdare: Lämna björnarna i fred

Två unga björnar har blivit en sevärdhet i Jämtland. Folk vallfärdar till den lilla byn Labbgård utanför Häggenås för att få se och fotografera björnarna. Men nu vill länsstyrelsen freda djuren.

Mestadels vistas björnarna på en åker där de tar det lugnt och mumsar gräs. Men naturvårdarna ogillar det som sker.

– Det är inte alls bra. De unga björnarna vänjer sig vid människornas närhet - och vad händer då när de blir äldre. Då skyr de inte folk och då finns ofta ingen annan utväg än att de måste avlivas, säger naturbevakare Gustav Gustavsson på länsstyrelsen i Jämtland.

Länsstyrelsen går nu ut i ett meddelande där man uppmanar alla att lämna björnarna i fred.

– Vi har förståelse för att folk vill se björn, men det har ju uppenbara nackdelar.

Björnarna har befunnit sig intill byn Labbgård i flera veckor. De har av någon anledning lämnats där av björnhonan men det går ingen nöd på de unga björnarna eftersom det finns gott om grönt gräs på åkern.

Massor av folk har sökt sig ut till byn och bilar står parkerade i långa rader längs byvägen.

– Många kör ut bilarna på åkern för att komma så nära som möjligt. Det kan ju bli ett allvarligt problem. Om björnarna känner sig trängda kan de gå till attack. Men hittills har inget intermezzo skett vad vi känner till, säger Gustav Gustavsson.

TT

Lagbrott att störa björn

Det kan vara ett lagbrott om man är allt för närgången i sin spaning på björn. Länsstyrelsen i Jämtland hänvisar till 3:e och 5:e paragrafen i Jaktlagen där det sägs att viltet inte får ofredas eller förföljas annat än vid jakt. Överträdelse av dessa paragrafer är olagligt.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista