Några av arbetarna från Bangladesh som hamnade i bärplockar-misär i Östjämtland hösten 2010. Foto: Alee Farrohi/Sveriges Radio
Skogsbärbranschen

Krafttag för bättre bärplockarvillkor

" Det har varit stor misär för många bärplockare"
1:24 min

Senare i sommar och i höst kommer 5 000 bärplockare till Sverige från länder utanför EU. Det är dubbelt så många som i fjol. För att förhindra att de utnyttjas har olika myndigheter börjat jobba ihop med att till exempel utbyta information. Arbetet började redan i fjol men blir permanent i år.

Migrationsverket inledde förra året ett samarbete med Polisen, Arbetsmiljöverket och Skatteverket för att förhindra att bärplockare utnyttjas.

Det handlar dels om att varje myndighet har staplat upp vilka ansvarsområden som myndigheten har, och dels att man har utsett ansvariga personer på myndigheterna som bärplockare kan vända sig till om det skulle uppstå problem. Det skulle exempelvis kunna vara att en bärplockare inte får ut sin garanterade lön, det är en riktlinje som kom till i fjol. Nytt för i år är att hela det här arbetet blir permanent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".