Foto: Britta Pedersen/Scanpix
Sjö-fart

Lag om vattenskotrar används inte

Ett oklart rättsläge gör att kustbevakningen och sjöpolisen inte gör några anmälningar om brott mot vattenskoterförordningen.

Förordningen förbjuder vattenskotrar utanför allmän farled, men den tillämpas inte eftersom den strider mot gällande EU-rätt.

– Förr kunde vi vara mycket hårdare. De hade vissa leder att hålla sig och fick inte snurra hur som helst vid badplatser, säger Ragnhild Bussqvist, vakthavande befäl vid Kustbevakningen till TT.

Fakta: Lagen om vattenskotrar

Den som kör vattenskoter har lika stort ansvar som båtförare att följa de regler som finns. Störande körning, hastighetsöverträdelser eller sjöfylleri kan anmälas enligt Sjötrafikförordningen eller Sjölagen.

En vattenskoterförare kan också dömas med stöd av Miljöbalken om denne kör i ett naturreservat.

Enligt förarbetena till Vattenskoterförordningen, som inte tillämpas, kan körning ge upphov till höga och därmed störande ljud. Körning vid badplatser innebär också risk för påkörningsolyckor. Dessutom kan vattenskoteråkning störa växt- och djurliv i grunda vatten med mjuka bottnar.

Källa: Naturvårdsverket och Kustbevakningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista