1 av 3
Singersongwritern Erik Wennergren gästade studion i Radiohuset. Foto: Elisabet Aagård/SR
2 av 3
Glade programledaren Jens Ganman och singersongwritern Erik Wennergren i bakgrunden. Foto: Elisabet Aagård/Sr
3 av 3
Artistbokaren Andrea Wiktorsson och ekonomiansvarige Lars Hult från Yran pratade Yranhistoria, favoritartister och årets nyheter. Foto: Elisabet Aagård/SR
Storsjöyran

Hårt jobb bakom Yrans artistflora

7:14 min

"Men varför kan inte Neil Young komma till Yran?" Artistbokaren Andrea Wiktorsson får ta emot många förfrågningar om önskeartister till Yran, önskningar som hon inte riktigt styr över. 

Det kanske är lätt att tro att med den ymniga lista på artister som Yran presenterar år efter år så står artisterna i kö för att komma till Östersund och spela i månadsskiftet juli/augusti. Men Andrea Wiktorsson berättar att det ligger ett hårt jobb bakom fynden. Ett jobb som drar igång redan i september året innan.

- Det gäller att mycket klaffar, artisterna ska gärna vara i Europa så att man kan boka dem. Det går inte att flyga hit till exempel amerikanska artister bara för Yran, det håller inte ekonomiskt, säger Andrea Wiktorsson.

Men Yran har, trots att artistbokeriet får ta hänsyn till många omständigheter, fått hit stora artister som bland andra Lady Gaga och The Corrs. Men hur programmet ser ut i slutändan är svårt att veta när arbetet drar igång, berättar Andrea Wiktorsson.

- Slutprodukten som visar sig i ett program skiljer sig mycket från den plan som vi hade från början. Vi lägger extremt många bud innan vi har fått en massa ja.

I studion i måndags fanns även Lars Hult, ekonomiansvarig för Yran samt dagens husband/musikaliska gäst Erik Wennergren som spelade sin singel "Planet B".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista