1 av 3
En ny ungdomsgård i Orrviken ska göra orten mer levande och föra invånarna närmre varann. Foto: Viktor Åsberg
2 av 3
Emilia Forsberg, Nicole Elvstål, Tuva Vallo, Nicklas Elvstål och Olle Norderud. Foto: Viktor Åsberg
3 av 3
Morgan Olofsson och Sonia Elvstål är två av initiativtagarna. Foto Viktor Åsberg 120607
Fritid

Ny ungdomsgård i Orrviken

1:25 min

Nu har ungdomarna i Orrviken fått en egen mötesplats. Engagerade föräldrar och ungdomar har sett till att byn fått en ungdomsgård i sommar.

Ungdomsgården i Orrviken har precis öppnat upp sina dörrar. Det är engagerade föräldrar och barn som ligger bakom satsningen, som ingår i ett projekt som Östersunds kommun driver för att utveckla området kring både Orrviken och Torvalla. Efter att kommunen diskuterat med ortsborna om hur man skulle kunna förbättra Orrviken, stod det klart att en mötesplats för unga var prio ett.

Glada ungdomar
Nu slipper ungdomarna i Orrviken åka in till stan för att hitta på aktiviteter, och det är bra, tycker Olle Norderud och Maja Nilsén som vi träffar på ungdomsgården.

– Det är roligt, man kan göra fler saker, spela biljard och pingis, och bara vara med varandra, säger Maja Nilsén som är och leker på den nya ungdomsgården.

Stärka banden
Morgan Olofsson är en av föräldrarna som varit med och öppnat och driver gården ideellt. Han hoppas på att det här så småningom ska stärka banden mellan orterna på landsbygden.

– Jag hoppas att det blir mer engagemang mellan byarna så att man får hit ungdomarna från andra ställen också, Hara, Fanbyn och byarna omkring Orrviken, säger han.

På prov
Just nu håller ungdomsgården bara öppet på prov, men föräldern och en av initiativtagarna, Sonia Elvstål, är hoppfull om att det ska leda till något mer.

– Det blir ju som en mötesplats även för de vuxna, för när föräldrana lämnar av barnen så går de ju in och tar en kopp kaffe och stannar och surrar. Vi träffas ju aldrig heller för vi har ju ingen mötesplats, så det här kan nog leda till något riktigt bra, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista