1 av 3
Zlatan Ibrahimovic under fotbollslandskampen mellan Sverige och Island på Gamla Ullevi i Göteborg. Foto Björn Larsson/Scanpix.
2 av 3
Joakim Johansson, Staffan Bergman, Viktor Lundmark, Jens Ågren och Anton Ågren från Skellefteå. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.
3 av 3
Tobias Hysén med bollen under svenska landslagets träning på Kontja-Zaspa söder om Kiev. Fotbolls-EM 2012 i Polen-Ukraina. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Fotbolls-EM

Skaderisk för TV-publiken under fotbolls-EM

4:22 min

När EM-äventyret drar igång för svenska herrlandslaget i kväll ökar risken för skador även för fotbolls-supportrar på hemmaplan. Ibland blir engagemanget framför TV:n så stort att det leder till skador för fotbollsentusiasten och omgivningen, visar statistik som försäkringsbolaget Trygg-Hansa låtit ta fram.

I kväll spelar Sverige sin inledande match mot Ukraina och engagemanget är stort, inte bara för lirarna i matchen, utan även för publiken på plats och vid radio- och TV-apparaterna.

- När det är en Sverige-match blir det extra heta känslor, säger Louise Malmgren i Östersund, men hon har aldrig skadat sig eller slagit sönder något.

Tore Walldén blir också engagerad av fotbollsmatcher när Sveriges spelar och berättar om en kompis som dunkade skallen så hårt i sitt eget vardagsrumsbord att det gick sönder.

På plats i Kiev är Sverker Månsson från Jämtland Härjedalens fotbollsförbund som ska se Sveriges match i kväll mot Ukraina och även när Sverige möter England på fredag.

- Det är ju ett väldigt fotbollsintresse och många som hetsar upp sig, säger Sverker Månsson.

Statistiken visar att EM riskerar att sluta med tusentals skadade fotbollsfans. För över 460 000 svenskar är idrottstittandet framför TV:n förknippat med så starka känslor att de skadat sig själv eller något föremål, enligt en undersökning som Yougov gjort på uppdrag av Trygg-Hansa.

Vanligast är att man skadar sig själv, kastar glas och porslin i väggen eller hoppar sönder soffan. Mindre vanligt är att besvikelsen tas ut på en familjemedlem eller ett husdjur.

3 534 personer intervjuades på nätet.

(fakta: Trygg-Hansa och TT)

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista