Anders Könberg, chef för trafikpolisen i Östersund. Foto: Marcus Frånberg
Sociala medier

1500 länsbor varnar för polisen

1:41 min

Mer än 1500 personer är medlemmar i en grupp på Facebook där man varnar varandra för polisen. Bra tycker kanske en del fortkörare, men man varnar ju faktiskt andra än en vanlig Svensson som kör 8 km/h för fort, menar polisen.

"Polis vid Jamtli/Hofvallen", "Någon som har sett något mellan Krokom och Mattmar idag??" eller ett registreringsnumret på en civil polisbil med tillägget "röd grisbil" är ett axplock från den Facebooksida med drygt 1500 medlemmar i länet som meddelar var de ser polisiär aktivitet.

Medlemmar
Ett par medlemmar i gruppen som P4 Jämtland talat med säger att sidan kanske inte är så bra och att man i stället bör hålla sig till reglerna. En annan säger att hon kommenterat mest för att driva med hela grejen.

– Jag skrev att det fanns poliser vid Österängsparken en fredagkväll, och nu i skolavslutningstider är det ju självklart mycket folk där och alltid många poliser. Kul att skoja lite med de som använder sidan.

Handelsresande
Jocke Nilsson från Östersund kör över 4000 mil per år i sin bil och säger att det ibland är svårt att hålla hastigheten, men tycker att polisen ska få sköta sitt arbete och gå med i någon "poliskollargrupp" ska han inte.

– Jag tycker att det är lite märkligt, säger han.

Andra personer som P4 Jämtland träffar på i Östersund tycker att det är bra att man kan få hjälp att hålla koll på polisen eftersom det kan gå lite fort på vägarna ibland.

Polisen
Anders Könberg som är chef för trafikpolisen i Jämtlands län tycker inte att internetgruppen har så stor betydelse, men att den ju faktiskt kan varna en efterlyst bankrånare eller en som kör alkohol- eller drogpåverkad.

-- Skulle jag var ute i ogjort väder och jag blev varnad på ett eller annat sätt för att en polis var i farten skulle jag ju styra om, säger han.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista