1 av 2
Kyrkoherden Mikael Sjödin. Foto Oscar Pierrou.
2 av 2
Några av tjejerna i sexan på Rödöns skola hade mycket att säga om saken. Foto Oscar Pierrou.
Skollagen

Inga psalmer på skolavslutningen

1:44 min

Psalmsång eller att prästen välsignar barnen på skolavslutningen är inte tillåtet från och med i år, trots att avslutningarna ofta hålls i kyrkan. Förändringar i skollagen säger att inga religiösa inslag får förekomma. Svara på webbfrågan.

– Man vill ha det religiösa rummet, för det är ett religiöst rum i allra högsta grad, men man får inte säga Gud på skolavslutningen. Då känns det lite småaktigt faktiskt, säger kyrkoheden Mikael Sjödin i Krokom.

Förändringarna i skollagen säger nu tydligt att inga religiösa inslag får förekomma i en klassrumssituation. Det betyder att kyrkans personal inte får välsigna barnen eller sjunga psalmer på skolavslutningen. Ordet Gud får heller inte förekomma.

Vill ha kyrkan men inte budskapet
Men skolorna vill i många fall ändå hålla skolavslutning i kyrkan på grund av tradition. Det gör att kyrkan i princip lånar ut sin lokal och inget annat.

På Rödöns skola, vid storsjöns strand en knapp mil från Krokom, går Petra Salvin och Anna Östberg i sexan.

– Nej, jag tycker inte att man ska prata om gud, säger Petra.

– Nej för tänk om invandrare som kommer till Sverige, de måste ju känna sig jättevilsna om vi sitter här och pratar om vår religion, inflikar Anna Östberg.

Tror ni inte att de kanske tycker det är kul att få lära sig mer om vår religion?

– Ja men då kan de få lära sig om det i so (samhällsorientering), säger Anna Östberg.


Fråga

#link=279392#        #link=280093#         

Skolavslutning i kyrkan

Förra året trädde den nya skollagen i kraft. Den markerar tydligt att skolans ska vara icke- konfessionell, vilket innebär att det inte får förekomma religiösa inslag i utbildningen.

Det går bra att ha skolavslutning i kyrkan om den utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron. Det får dock inte förekomma några religiösa inslag som bön, välsignelse eller trosbekännelse. Däremot går det bra att sjunga psalmen ”Den blomstertid nu kommer”. Den är sedan länge starkt förknippad med skolavslutningar och är i det sammanhanget snarare ett uttryck för tradition än religion.

Källa: Skolverket, www.skolverket.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista