1 av 3
Marianne Stranne har byggt en liten stad av blå baracker som arbetarna kan bo i. Foto: Oscar Pierrou
2 av 3
I Görvik har man ställt upp baracker som arbetarna ska kunna bo i. Foto: Oskar Pierrou
3 av 3
Näringsliv

Stort vindkraftbygge skapar jobb i Görvik

Gertrud Olsson: ”Det fördubblar byn nu några månader”
1:21 min

När det byggs vindkraft på gränsen mellan Västernorrland och Jämtland hamnar vindkraftsparken på Västernorrlands sida. Men det är på Jämtlandssidan, i Görvik, som arbetarna bor och spenderar sina pengar. Något som den lilla byn drar nytta av.

Den lilla byn Görvik utanför Hammerdal har faktiskt fördubblats, åtminstone tillfälligtvis, när över 50 arbetare från bland annat Polen, Tyskland och Sverige kommer för att bygga en vindkraftpark. De bor och äter i Görvik, men bygger vindkraft på andra sidan länsgränsen.

– Vi vet ju inte hela vidden av det än så länge förstår, men vi vet ju nu att det har gett arbete åt folk i byn och folk passerar här, säger Gertrud Olsson som är ordförande i hembygdsföreningen.

Stort vindkraftbygge
Stamåsen vindpark som den heter ska bestå av 50 vindsnurror med en årlig elproduktion som motsvarar 12 000 eluppvärmda villor, eller hushållsel för 49 000 villor, eller 124 000 lägenheter.

Viktigt att ta chansen
Marianne Stranne, som har byggt en liten stad av blå baracker åt arbetarna att bo i, tror att även de på Västernorrlands sida har chansen att dra nytta av den tillfäliga populationsökningen.

– Det är ju bara att folk tar chansen, för det är ju inte så att folk knackar på deras dörr, utan de måste ju se till att fixa så att det står färdigt när någon kommer och kanske sätta upp en skylt och skriva vad man har, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".