Foto: Scanpix
Arbetsmarknaden

Arbetslösheten väntas öka i länet

1:33 min

Länets ungdomar har det fortsatt svårt att komma in på arbetsmarknaden. Ungdomsarbetslösheten är fortfarande högre i Jämtlands län än vad den är i övriga landet, och arbetslösheten väntas öka ännu mer.


Jämtlands län har haft en liten positiv förändring på arbetsmarknaden de senaste åren, men trots det är nästan var fjärde ungdom i åldrarna 18-24 år inskrivna på arbetsförmedlingen, visar statistik för årets första kvartal. Det är sex procent högre än övriga landet.

– Det känns svårt att få jobb inom frisöryrket som jag söker, säger 18 åriga Östersundsbon Michaela Sjöberg som är en av många mitt i statistiken.

Ökad arbetslöshet
Enligt en ny prognos som Arbetsförmedlingen släppt väntar man dessutom en ännu högre arbetslöshet under senare delen av året.

– Där det är mest konkurrens på arbetsmarknaden är områdena som inte kräver någon formell kompetens. Det rör sig främst om lagerarbeten,  arbeten inom tjänstesektorn och servicearbeten, säger Johan Tegnhed, chef på Arbetsförmedlingen i Östersund.

För att förbättra chanserna till arbete är det bra att ha högre utbildning.

– Om man ska ha en säker plats på arbetsmarknaden idag, så är det förknippat med utbildning och erfarenhet. Så just nu är det brist på läkare, ingenjörer och olika former av specialister inom skola och lärande, som är förknippade med just högskoleutbildningar, säger Johan Tegnhed.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista