Arkivbild: Pontus Lundahl/Scanpix
Polisen

Misstänkt fasadtjuv hade medhjälpare

Polisen misstänker att den fasadklättrande tjuven som härjat i Östersund och Falun agerat på egen hand med stöd av några anhöriga.

– Vi har en 23-årig man anhållen misstänkt för grov stöld, säger åklagare Emil Westlin, som senast på torsdag ska begära mannen häktad.

Det finns minst ytterligare två personer som hörts i utredningen.

– Den anhållne mannen är från ett sydeuropeiskt land och saknar hemvist i Sverige. De övriga som hörts är hans anhöriga, säger Anders Stikå vid polisen i Dalarna.

Ett 20-tal inbrott har utförts på natten i Falun och Östersund. Tjuven eller tjuvarna har klättrat via fasader, stuprör och upp på balkonger. Via olåsta balkongdörrar har tjuven tagit sig in i lägenheter och stulit värdesaker medan lägenhetsinnehavarna har sovit eller varit borta.

De två personerna är anhöriga till den man i 20-års åldern som sitter anhållen sedan i måndags, skäligen misstänkt för de fräcka inbrott. Även de här två är skäligen misstänkta, vilket är den lägre graden av misstanke.

De misstänks ha klättrat upp längs husfasader för att sedan ta sig in via öppna balkongdörrar. Här i länet har det varit 11 sådana inbrott från slutet av april till slutat av maj, och i Dalarna lika många. Datorer, kontanter, smycken och mobiler har stulits vid inbrotten.

Senast på torsdag ska åklagaren ta ställning till om den anhållne mannen ska begäras häktad eller inte.

#link=279392#        #link=280093#         

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".