1 av 2
Bra utbildning är en förutsättning för att jordbruket ska överleva i Jämtlands län, säger Håkan Nilsson som är LRFs ordförande i länet och styrelseledamot i Torsta AB. Foto: Britt-Inger Hellström.
2 av 2
Fler kommer att studera på Torsta i framtiden och fler kommer att få arbete när dom gjort det, tror Eva-Lena Blom som är rektor och utbildningschef på skolan. Foto: Britt-Inger Hellström.
Utbildning

Ny satsning ska lyfta Torsta

Eva-Lena Blom: ”Nu får vi ytterligare en skjuts”
1:43 min

Nu går näringslivet in och satsar i Torsta, naturbruksgymnasiet i Ås som Landstinget i Jämtland tidigare drev. I dag presenterades det nya Torsta AB, ett aktiebolag ägt av regionförbundet, gymnasieförbundet och det privata näringslivet.

Den nya satsningen ska sätta fart på skolan och möta arbetsmarknaden på ett bättre sätt, är det tänkt. Rektor och utbildningschef blir Eva-Lena Blom, som tror att den nya skolan kommer att locka många fler.

– Vi fick en bra start i fjol när man satsade på praktiska program och nu får vi ytterligare en skjuts när näringslivet går in och visar intresse för utbildning, säger hon och tillägger att samarbetet med näringslivet kommer att bli bättre.

När alla utbildningar är igång med tre årskurser vardera kommer Torsta att ha drygt 200 elever förutspår man, mot 140 i dag.

Vapen mot arbetslösheten
Den nya skolan blir ett starkt vapen mot ungdomsarbetslösheten, tror de som gjort upplägget. Eftersom näringslivet kommer att kunna påverka innehållet i utbildningen får man också arbetskraft som passar precis i verksamheten.

Skogsbruket kan erbjuda fler jobb än det finns sökande redan i dag. Inom jordbruket är det inte lika solklart att det finns jobb, men Håkan Nilsson som är ordförande i LRF och styrelseledamot i Torsta AB tycker att en ny och bättre utbildning för jordbruket är nödvändig.

– Det är en överlevnadsfråga för jordbruket. Det är ett generationsskifte på gång och de som ska ta över behöver en  bra utbildning.

Han tror att med bra utbildning så är förutsättningen för ett lönsamt företag bättre och lönsamma företag kan leda till fler arbetstillfällen.

Den nya skolan ska också kunna vara med flexibel än i dag. Ett exempel kan vara som Håkan Nilsson understryker att de blivande företagarna inom jordbruket behöver en annan utbildning än de blivande anställda. Torsta ska kunna möte båda behoven.

Nytt med vuxenutbildning
Tanken är också att Torsta utöver gymnasieutbildningar för ungdomar ska ge vuxenutbildning. Man ska kunna bygga på sin kompetens.

Håkan Nilsson tycker att det är bra att Landstinget sa ifrån sig naturbruksutbildningen. Det fanns en stark kritik mot just jordbruksutbildningen och nu fick man en chans att börja om. Det finns också planer på att investera i en ny lagård, och ett nytt ridhus med stall. Det utreds, men finansiering är inte klar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".