Foto: Adam Ihse/Scanpix
Saabkonkursen

Saabaffären har kopplingar till Sveg

1:14 min

Det blir elbilstillverkaren National Electric Vehicle Sweden som tar över Saab Automobiles konkursbo. Och det finns klara kopplingar till Härjedalen. Bolagets ägare driver också NBE Sweden, som planerar en bioenergifabrik i Sveg.

Ägaren till bolaget som köpt Saab Automobiles är Kai Johan Jiang, och han driver också företaget NBE Sweden som planerar en bioenergifabrik i Sveg.  Vad den här affären kan betyda för planerna i Sveg går ännu inte att säga, säger Lars Fritz som är VD för NBE Sweden i Sveg. Projektet är fortfarande i utrednings- och förberedelsestadiet.

– Det är många trådar i finansieringen av projektet och det är svårt att säga om det kommer ut något av huvudägarnas större affärer, säger Lars Fritz.

Gott förtroende för Jiang
Britt Bohlin har i sin roll som landshövding i Jämtland haft kontakter med Jiang, och hon har stort förtroende för honom.

– Det är en genuint, trevlig och bra person. Han pratar bra svenska och har bott i Sverige, han har haft uppdrag till flera svenska företag att hjälpa dem in på den kinesiska marknaden, säger Britt Bohlin.

Vad säger du om honom som företagsledare då?

Formellt har han nog väldigt bra på fötterna, han blev årets entreprenör i Kina 2008 och det tror jag inte att det är så lätt att bli. I sitt ursprungliga bolag, Dragon Power, bygger han kraftverk i Kina, säger Britt Bohlin.

Försäljningen av Saabs konkursbo omfattar Saab Automobile, Saab Automobile Powertrain och Saab Automobile Tools, enligt konkursförvaltarnas pressmeddelande.

Satsar på elbilar
National Electric Vehicle Sweden, Nevs, vill etablera sig som en ledande tillverkare av elbilar. Företaget vill rekrytera ett antal ingenjörer till Trollhättan för att snarast påbörja produktutvecklingen.

"Jag är mycket glad att vi får ta tillvara Saab Automobiles kunnande inom fordonsdesign och produktion. Vi kan nu starta en ny framtidsinriktad verksamhet i Trollhättan. Där finns en produktionsanläggning i absolut toppklass. Vi kombinerar svensk bilindustriell erfarenhet inom design och tillverkning med japansk elbilsteknologi och en stark närvaro i Kina. Elbilar drivna av grön el är framtiden och framtidens elbil kommer från Trollhättan", skriver Karl-Erling Trogen, styrelseordförande för Nevs, i ett pressmeddelande.

TT/Sveriges Radio

Saabs nya ägare

Huvudägare till Elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden (Nevs), med 51 procent av aktierna, är National Modern Energy Holdings. Bolaget är registrerat på brittiska Jungfruöarna, men ägs i sin tur av ett Hong Kong-baserat bolag, China Dragon Base Holding.

Japanska Sun Investment är bolagets andre ägare.

Saab Automobile och dess dotterbolag Saab Powertrain och Saab Tools gick i konkurs den 19 december 2011.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista