Länspolischefen i Jämtland Stephen Jerand. Foto: Sveriges Radio
Demokrati

Professor kritiserar polischef som vägrar svara

7:02 min

"Ett stort demokratiproblem" säger professor i statsvetenskap om att länspolismästaren i Jämtland inte låter sig intervjuas.

Marie-Louise von Bergmann Winberg är professor i Statsvetenskap vid Mittuniversitetet och mycket kritiskt till att länspolismästare Stephen Jerand under flera månader vägrat låta sig intervjuas om kritik mot polisens arbetsmiljö i hans polisdistrikt.

I snart tre månader har P4 Jämtland och andra på Sveriges Radio lagt mycket krut på att få en pratstund med honom, men inte en enda gång har vi fått napp.

Länspolismästaren vägrar helt enkelt att svara på kritiken som riktats mot Jämtlandspolisens arbetmiljö - bland annat att det skulle vara lågt till tak, att poliser inte vågar kritisera sina chefer eftersom de är rädda för att råka ut för repressalier och att Stephen Jerand själv skulle använda sig av härskartekniker.

Kritik som många poliser framfört och som vi berättat om i en lång rad nyhetsinslag och studiosamtal under våren.

Inte heller Jämtlandspolisens kommunikationschef ställer upp på intervju och detsamma gäller Rikspolisstyrelsens kommunikationschef som P4 Jämtland hade kontakt med så sent som i går.

Locket ligger alltså helt på hos polisen...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista