P4 Kollar Tandvården

Dyr tandvård gör att många tvingas avstå

1:37 min

Att laga tänderna kan bli nästan hur dyrt som helst och har man lite pengar så får man avstå från nästan allt annat. Folkhälsoenkäten som Folkhälsoinstitutet gör varje år visar att 15 procent av befolkningen avstår från att gå till tandläkaren fast de behöver det.

Nästan alltid är det ekonomin som avgör om man går till tandläkaren eller inte. Undersökningen visar att av dem som inte gick till tandläkaren förra året, trots att de behövde det, så sa drygt 60 procent att de inte hade råd.

Tufft som pensionär
Elsy Nilsson i Torvalla är pensionär och för henne väntar en behandling som kan kosta 20 000 kronor. För att har råd med att laga tänderna blev hon tvungen att avstå från att skaffa en ny bil när den gamla gick sönder.

– Det är fattiga pengar som jag har försökt spara ihop, säger hon.

Elsy Nilsson har ungefär 10 000 i månaden att leva på. Hon klagar inte utan klarar sig bra , säger hon. Om det inte händer något som kostar mycket pengar.

Att vara utan tänder eller ha trasiga tänder med gluggar i påverkar hela livet negativt, tycker Elsy Nilsson.

– Man håller igen munnen, jag tror inte att många av mina vänner har sett mina övertänder för jag visar dem inte.

Arbetslösa och sjukskrivna
Undersökningen visar att av dem som inte har råd är det en stor grupp som är arbetslösa eller sjukskrivna. Ungefär en fjärdedel lever i ekonomisk kris, de har knappt råd att betala hyran, och nästan lika många saknar vad som kallas kontantmarginal, vilket betyder att de inte kan få fram 15 000 kronor på en vecka.

Unga som avstår
Undersökningen visar också att det finns en mindre grupp som avstår tandvård helt enkelt för att de drar sig. Bland dem är det mest unga som har ett jobb men med kort utbildning och låg lön.

Och så finns en grupp som inte har tid att gå till tandläkaren. Det är mest unga män med lång utbildning och god lön.

Lyssnarkommentar:

Jag skulle verkligen behöva tandvård, men det finns inte utrymme i min ekonomi för detta.
Har tandvärk varje dag men låter mina tänder värka ur. Just nu har jag bara två kindtänder kvar i överkäke.

Britt-Inger Hellström

britt-inger.hellstrom@sr.se
#link=192225#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista