Clara Bodèn från Östersund klipper filmer för fulla muggar. Foto: Lindha Olofsson/Sveriges Radio.
kultur

Clara Bodén, filmskapare med hemlängtan

Clara Bodén
13 min

Projekten radar upp sig för filmskaparen Clara Bodén från Östersund. Nyss hemkommen från filmfestival i Tjeckien håller hon och hennes norska kollega på att slutföra flera nya filmer. Dessutom är hon årets mottagare av Regionförbundet och Jämtlands läns kulturpris.

Just nu håller Clara på att klippa en film som ska visas för alla gymnasietreor i länet och skapa samtal runt filmen, ett projekt som ska utmynna i en utställning i Östersund i slutet av året.

– Det började med att min syster sa att hon inte trodde att hon var mer än Jämtland. Jag störde mig på det först men senare när jag tänkte efter störde jag mig på min egen reaktion. Ur det föddes idén till filmen, vad man säger genom att vara på en plats, säger Clara Bodén.

Själv bor hon i Oslo, där hon driver produktionsbolaget Vapen och dramatik tillsammans med sin norska kollega.

– Jag har egentligen mest lust att göra saker här i Jämtland med folk här än jag har i Oslo. Jag var på möhippa i helgen med forsränning och rövarfest och sånt händer liksom aldrig i Oslo. Jag har bolag med en norsk tjej och vårt sammanhang där är jätteviktigt. Men stillhet och inspiration finns i Jämtland.

Klicka på knappen för att höra hela intervjun med Clara Bodén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".