Per Stjernström är inte ängslig för vindkraftens framtid. Han tror att den dåliga lönsamheten är tillfällig. Foto: Britt-Inger Hellström.
Vindkraft

Dramatisk försämring av vindkraftens lönsamhet

1:38 min

Vindkraftindustrin har drabbats av en dramatisk försämring av lönsamheten. Detta samtidigt som det investeras i hundratals kraftverk och flera parker i länet. Elpriserna är mycket lägre än på flera år och stödet via elcertifikaten är det lägsta sen systemet infördes 2003.

Per Stjernström som har satsat mycket pengar i vindkraften är dock mer optimistisk

– Certifikaten har tappat i värde, men det kommer de inte att fortsätta med utan de kommer att stiga i värde, säger han. Det är det låga elpriset som drabbat vindkraftsindustrin hårdast.

Men de vanliga elkunderna är förstås glada för det. Det blir lite mindre summor på elräkningen.

– Det går inte att låna till nya vindkraftprojekt och de som nyss startat går med förlust, säger man på Svensk vindkraftförening, en ideell organisation.

Elpriset kommer stiga
Men lönsamheten beror också på hur mycket man producerar och hur gynnsamma vindarna är, menar Per Stjernström. Och elpriset kommer definitivt att gå upp.

– Och att vindkraften drabbas i år betyder inte att det förblir så, elpriserna kommer att gå upp.

Elcertifikaten som skapades för att bidra till utbyggnad av förnyelsebar energi tappar i värde om det produceras mycket sån energi.

Det är en fråga om tillgång och efterfrågan. Ju fler som bygger förnyelsebar energi desto fler certifikat kommer i omlopp och då blir de billigare och mindre värda.

Det förefaller paradoxalt men politikerna som beslutade om certifikat ville ha en styrning utifrån marknadsreglerna.

Stabilare förutsättningar med fast ceritifikatpris
En prognos visar att värdet av certifikaten kommer att variera, det blir svårt att beräkna investeringar och eventuell lönsamhet.

– Andra länder har ett fast pris på elcertifikaten och då har man stabilare förutsättningar för kalkyler och investeringar, säger Per Stjernström.

Det politiska målet för energiframställningen är att femtio procent ska vara förnyelsebar år 2020. Idag utgör vindkraften ungefär 30 procent av den förnyelsebara. En stor del kommer från bioenergi, som överskott från kraftvärmeverk, men också från moderniserad vattenkraft.

Per Stjernström är övertygad om att vindkraften kommer att byggas ut så att energimålet nås. Ett skäl är att många elcertifikat försvinner inom några år, det blir alltså färre certifikat och därmed får dom ett högre värde. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista