Alice Magnusson och Marit Gren, från Åre kommun, tycker inte att det är konstigt att anmälningarna till Skolinspektionen ökar. De säger att klimatet är hårt i skolan och att folk är taskiga mot varandra. Foto: Billy Abraha
skola

Fler anmäler till skolinspektionen

1:20 min

Anmälningar till skolinspektionen ökar något i Jämtlands län. Det handlar om mobbing eller andra typer av missförhållanden som personer anser sig ha drabbats av.
– Det är mycket kränkningar i skolan, säger Marit Gren, som ska börja i åttan.  

Anmälningar om missförhållanden som kommer in från allmänheten till skolinspektionen ökar något i Jämtlands län .  Under årets första halvår kom det in 27 anmälningar. Det är en ökning med tio anmälningar jämfört med motsvarande tid i fjol.

Att anmälningarna ökar överraskar inte Marit Gren, som själv har drabbats av kräkningar i skolan.

– Det var jättejobbigt. Men det var folk som stod upp för mig och då blev det enklare, säger hon.

Mer medvetna
Anmälningarna handlar exempelvis om mobbing. Men att det är ett hårdare klimat runt om på skolorna idag håller inte Lena Medin, rektor på Storvikens skola och Marieby skola i Östersunds kommun, med om.

Hon tror att anmälningarna ökar för att folk är mer benägna att anmäla missförhållanden idag jämfört med tidigare.

– Barns rättsäkerhet i skolan har diskuterats mycket i media. Jag tror att föräldrar är mer medvetna idag jämfört med tidigare och det kan vara en anledning till att folk anmäler i större utsträckning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista