Forskaren Linda Kvarnlöf tycker att det är viktigt att ögonvttinen till trafikolyckor stannar kvar på platsen. Då kan räddningspersonalen få bra information om vad som har hänt. Foto: Billy Abraha
Trafik

Semestertrafikens olycksvittnen viktiga källor

1:02 min

Nu är det semestertider och mycket trafik på vägarna. Då ökar riskerna för trafikolyckor.  Forskare vid Mittuniversitetet säger att det är viktigt att stanna kvar om du kommer först till en olycka för att bistå räddningspersonalen med information.

Alla som är först på plats vid en trafikolycka stannar inte kvar på platsen tills räddningspersonalen kommer. Det kan orsak problem för räddningspersonalen som inte får den information som de behöver.

Linda Kvarnlöf är doktorand i Sociologi vid Mittuniversitetet och forskar om risk- och krishantering. Hon har studerat hur folk som är först på plats vid en trafikolycka agerar.

"En viktig roll"
Det är viktigt att folk stannar kvar på platsen och det spelar en viktig roll för räddningspersonalens arbete. Sedan kan det vara så att polisen måste komma i kontakt med personer som har sett händelsen för att få reda på om någon har brutit mot en trafikregel, säger hon.

"Inte kännas bra"
Bilisten Tord Olofsson skulle göra precis som forskaren Linda Kvarnlöf är inne på om han skulle komma först till en trafikolycka. Han säger att han skulle larma SOS och sedan stanna kvar på platsen och hjälpa till så gott han kan tills räddningspersonalen är på plats.

– Det skulle inte kännas bra att åka därifrån. Jag skulle definitivt stanna kvar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista