Ett trettiotal bulgariska bärplockare övernattade natten till i dag utanför Bulgariens ambassad i centrala Stockholm. Foto: Fredrik Persson SCANPIX
Stockholm

Bulgariska bärplockare strandade

Ett trettiotal bulgariska bärplockare har övernattat sedan i fredags utanför Bulgariens ambassad i centrala Stockholm. Enligt ambassaden ska de ha övernattat i en buss. Tidigare uppgav polisen för TT att bärplockarna hade varit i Jämtland men de senaste uppgifterna från stockholmspolisen säger att de bland annat har varit i Uppland och Gävleborg.

Ambassaden arbetar nu för att skaffa biljetter hem till bärplockarna som inte har några pengar att ta sig hem för.

Enligt personal på bulgariska ambassaden säger bärplockarna att de tagits till Sverige mot löfte om arbete av en person som de inte vet vem det är.

De har sedan lämnats i skogen och tvingats leva under väldigt dåliga förhållanden, har de uppgett för ambassadpersonalen.

Ambassaden står tills vidare för bröd och vatten två gånger om dagen, och stadsdelsförvaltningen har lånat ut en buss som bärplockarna kan vistas i.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista